Подгответе автомобила си за зимни условия

Зимата е сезон на изпитание за всички автомобили

 09.11.2015 12:02
Подгответе автомобила си за зимни условия

Атмосферните условия през студените месеци поставят истински изпитания пред шофьорите. Снегът, студът, ледът и мъглата имат огромно въздействие върху пътната безопасност. С наближаването на зимата всеки един водач, трябва да подготви автомобила си за настъпващите атмосферни промени. Следващите няколко съвета ще Ви помогнат да се погрижите по-добре за автомобила си през зимния сезон. За да сте напълно убедени в сигурността си на пътя е необходимо да проверите направите:

Проверете спирачки!
Средният спирачният път на кола, шофирана с 50 километра e 14 метра. Времето за спиране се удвоява при мокра пътна настилка. Ако има сняг, обаче спирачният път се увеличава още. Дори може да спрете 10 пъти по-бавно отколкото при шофиране в нормални условия. Преди да тръгнете на път през зимата се убедете,че спирачките са в добро състояние.

Проверете акумулатора!
През студените месеци акумулаторът на автомобила е двойно по натоварен. През зимата, докато шофираме, използваме много повече енергия- парно, чистачки, фарове. За да не останете неприятно изненадани по време на път проверете състоянието на акумулатора. Ниските  температури влияят на химичния процес вътре в батерията, която произвежда и съхранява електричество. Студът навън забавя и намалява способността на акумулатора да поддържа заряд. По-старите акумулатори обикновено вече са с намалени производителност при ниски температури. Колкото по- стар е един акумулатор, то толкова повече намалява поддържането на висок електрически заряд. Ако акумулаторър ви е повече от пет години, или е проявила признаци на разряд, то поп-добре го заменете.

Погрижете се за радиатора!
За правилното охлаждане на автомобила е още по-важно през зимния сезон. В съденото време трябва да поддържате смес от 50/50 вода и антифриз, за да не замръзне радиатора.

Зимни гумиСветлини и стъклата трябва да са изрядни!
Проверете всички светлини на автомобила си. Ако има неработещи ги заменете. Също така се уверете се, че фаровете и мигачите са чисти. Мръсните светлини могат да се почистят много добре с паста. Сега е и времето, за да проверите своите чистачките. Ако те не почистват  ефективно предното стъкло в дъжда (оставяйки големи непочистени участници, които възпрепятстват вашата видимост), те няма да бъдат ефективни при справянето със сняг.

Проверете гумите (включително резервната!)!
За добро сцепление минималният грайфер на гумата през зимата трябва да е 1.6 мм., но най-добре е дебелината да е 2–3 мм. Колкото по голям е грайферът през зимата, толкова ще бъде и по-стабилен автомобилът върху мокри и заледени условия. Промяната в температурата може да доведе до декомпресия в гумите, така че не забравяйте да ги проверява редовно.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери автомобил | зима

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори