Шест неща, които трябва да направим, за да стегнем колата за зимата!

Зимните гумиНа много хора им се е случвало за секунди да изгубят контрол над автомобила, когато шофират през зимата. Затова е важно да смените всички гуми със...

 20.10.2016 18:00
Шест неща, които трябва да направим, за да стегнем колата за зимата!

Зимните гуми

На много хора им се е случвало за секунди да изгубят контрол над автомобила, когато шофират през зимата. Затова е важно да смените всички гуми със зимни и то още преди да е паднал първият сняг. Доказано е, че те са по-безопасни при шофиране върху сняг и лед. Използването на летни или всесезонни гуми през зимата би било неоправдан компромис, който може да застраши живота и здравето на вас и вашите спътници в колата.

Експерти препоръчват смяната на гумите да се извърши през октомври или в началото на ноември, когато средните температури паднат за постоянно. Преди да направите това, трябва да сте сигурни, че грайферът на зимните гуми, с които разполагате, е достатъчно дълбок (препоръчително е поне 3-4 сантиметра) и че джантите са в добро състояние. Важно е и гумите да не са много стари. Експерти обясняват, че след петата година каучукът се променя и намалява качеството на гумата. След като извършите смяната, проверете и налагането в гумите.

Проверете състоянието на акумулатора

Студът се отразява неблагоприятно на всяка батерия, затова е важно да проверите състоянието на акумулатора преди температурите да паднат драстично. За всеки случай, винаги дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане.

Някои експерти препоръчват, ако планирате да не използвате колата с дни и седмици през зимата, да свалите акумулатора и да го приберете на място, където температурите са по-високи.

Сложете в багажника нещата, които ще ви трябват през зимата

Преди температурите да станат минусови, е добре да сте сигурни, че в багажника имате всичко необходимо:

Проверете състоянието на чистачките

През зимата се налага по-честото използване на чистачките, затова е важно те да са в добро състояние. Цените на комплектите не са толкова високи и ако смятате, че те не почистват добре, просто купете нови.

Проверете състоянието на светлинната уредба

Важно е светлинната уредба да е в изправност, когато сте на път през зимата. Проверете дали всичко е наред и дали фаровете са регулирани, така че да осветяват нужния участък от пътя, но и да не заслепяват движещите се в обратната посока водачи.

Последна проверка

Проверете и нивото на антифриза, маслото, състоянието на филтрите и свещите. Някои експерти съветват преди зимата да откараме колата си на сервиз, където да бъде прегледано и състоянието на спирачките и кормилната уредба, съветва Нова тв. 

Източник: Pik.bg - News

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери зимата | преди | гуми | Проверете | колата | важно | температурите | състоянието | гумите | уредба

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори