Във Франция: Инфлацията се повишава през декември

Предварителните данни на INSEE показват, че хармонизираната за ЕС годишна инфлация възлиза на 4,1 на сто през декември на годишна база спрямо 3,9 на сто през ноември. Проучване на Ройтерс предвиждаше ръст от 4,1 на сто.

 04.01.2024 12:49
Във Франция: Инфлацията се повишава през декември

Потребителските цени във Франция през декември се повишават в съответствие с очакванията, показват предварителните данни на националната статистика, предаде Ройтерс. Това се дължи на увеличението на цените на енергията и услугите през годината.

Предварителните данни на INSEE показват, че хармонизираната за ЕС годишна инфлация възлиза на 4,1 на сто през декември на годишна база спрямо 3,9 на сто през ноември.
Проучване на Ройтерс предвиждаше ръст от 4,1 на сто.

На месечна база показателят нараства с 0,1 на сто спрямо ноември.

Цените на храните забавят ръст до 7,1 на сто на годишна база през декември, в сравнение с повишение от 7,7 на сто през ноември, докато поскъпването на енергията и услугите се ускорява съответно до 5,6 на сто и 3,1 на сто след увеличение от 3,1 на сто и 2,8 на сто предния месец.
Инфлацията по националната методология (CPI) е нараснала на 3,7 на сто през декември спрямо 3,5 на сто през ноември.

Източник: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери годишна | база | ноември | декември | спрямо

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори