КЗП: Отношението към клиентите трябва да бъде водещо

Туристическият продукт в България не е лош, но търговците трябва да полагат повече усилия да не допускат грешки

 24.08.2019 09:11
КЗП: Отношението към клиентите трябва да бъде водещо

Най-важното при предлагането на туристическа услуга е да се спазват правилата, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. По думите му туристическият продукт в България не е лош, но търговците трябва да полагат повече усилия да не допускат грешки, защото понякога с изолирани случаи в публичното пространство се създава впечатлението, че все нещо не достига.

„Когато има екстравагантни услуги, включени в асортимента на предлаганото в „менюто” на заведение, те трябва да бъдат обявени, за да е законно да се вземат пари за тях. Друг е въпросът доколко е състоятелно. Едно е – както през миналия сезон говорихме за такса „празен стол” – да таксувате някой, който е отменил резервацията, защото се намира на площад „Сан Марко” във Венеция и там се резервират места три месеца предварително, а друго е, когато резервацията е направена два часа преди посещението и просто на някой му се е наложило нещо и той не е успял да дойде”, каза Маргаритов по повод случая с плажния бар в Крапец и таксата „зареждане на телефона”.

Според председателя на КЗП, макар да не представлява нарушение, е най-малкото неадекватно заведение да изисква от клиентите си заплащане за зареждане на телефон. Иновативният прийом донесе на собственика на обекта други неприятности. Проверката на контролния орган по повод тази „хитрина” установи, че заведението таксува своите клиенти за ползването на тоалетната, което вече е незаконно и ще има санкция от 1000 лв.

Отношението към клиентите от страна на предоставящите туристически услуги е големият въпрос, по който трябва да се мисли през следващите сезони и до края на този, счита Маргаритов. Той насърчи и туристите да реагират при всеки проблем. По думите му повечето от потърсилите правата си получават справедлива компенсация, според статистиката на КЗП – в две трети от случаите. „Невинаги тя е в парично изражение. Когато говорим за туризъм, понякога може избраната стая, която не може да бъде предоставена, да се замени с друга, като комплимент на туриста да бъдат предоставени допълнителни услуги безплатно и т.н. Има такива варианти и нашият стремеж е да съдействаме именно в тази посока. По-важна от санкцията, която винаги съпътства установяването на нарушение, е да има компенсация за потребителите, които очакват да получат това, за което са заплатили”, категоричен бе той.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери услуги | клиентите | Маргаритов

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори