Какви са наемите на имоти в Стара Загора и къде извън града пазаруват имоти старозагорци

Поглед към секцията наеми Стара Загора в портала за недвижими имоти Реалистимо показва, че при жилищните имоти двустаен, напълно обзаведен апартамент може да се наеме за около 500-600 лв. средно. За сравнение, преди пандемията подобни имоти имаха средна наемна цена от 700-800 лв.

 16.02.2023 06:28
Какви са наемите на имоти в Стара Загора и къде извън града пазаруват имоти старозагорци

Само преди две години пандемията и наложените ограничения накараха редица бизнеси да затворят, а работата и обучението от къщи, в съчетание с необходимостта от свиване на разходите, принудиха множество юридически и частни лица да се откажат от наетите от тях имоти.

Тези тенденции засегнаха всички градове в България, но населени места като Стара Загора, за които развитието на пазара на имоти под наем е особено зависимо от фактори като присъственото обучение в университетите например, пострадаха повече.

Какво се случва на пазара за недвижими имоти под наем в града след края на ограниченията обобщават специалистите от сайта за недвижими имоти Реалистимо.

Средната наемна цена остава по-ниска от периода преди пандемията.

Поглед към секцията наеми Стара Загора в портала за недвижими имоти Реалистимо показва, че при жилищните имоти двустаен, напълно обзаведен апартамент може да се наеме за около 500-600 лв. средно. За сравнение, преди пандемията подобни имоти имаха средна наемна цена от 700-800 лв. и дори повече в централната част на града и в близост до Тракийския университет.

При търговските площи наемите могат да достигнат и до около 30 лв./кв. м. месечно – това обаче са нивата там, където помещенията са в много добро състояние, с ключово местоположение, с витрина към някоя от търговските улици. Най-общо, засилва се търсенето на търговски и офис площи с наем до 500 лв. Месечно.

От Реалистимо напомнят, че публикуване на обява под наем за имот е безплатно. Ето защо все повече частни лица публикуват жилище или бизнес имот за продажба или под наем в сайта.

Отдават се под наем и множество имоти, подходящи за производства, складови бази и други индустриални дейности – в този сегмент цените са значително по-ниски, 5-7 лв./ кв. м. средно – което прави около 2000 лв. месечен наем за 400 кв. м. площ. Това означава, че нивата тук не са се променили значително по време на пандемията

Тенденцията, в обобщение, е към бавно, но сигурно възраждане на наемния пазар. Въпреки че цените в някои сегменти все още не са възстановили нивото си от преди пандемията, завръщането на обучаващите се и работещите, подновяването на културните събития води отново и до интерес към имотите в Стара Загора.

Допълнително в региона активно се правят постъпки за подобряване на инфраструктурата, като железопътния транспорт свързващ Стара Загора с Пловдив и Бургас. Това би повлияло благоприятно на бизнеса в региона и съответно икономически на града.

Що се отнася до продажби обаче, от Реалистимо отчитат засилен интерес от старозагорци към покупка на двустаен апартамент в Бургас. Друг град в който се купуват жилища от жителите на града е Пловдив заради близостта му до Стара Загора. Най-търсени си остават двустайните жилища с една спалня, но интереса към тристайни апартаменти става все по-голям.

От сайта за обяви Реалистимо напомнят, че публикуването на обява за продажба или наем е безплатно и все повече частни лица решават да публикуват обява за апартамент, къща или бизнес имот в Стара Загора или околните села.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери града | Стара | Загора | повече | преди | наем | сайта | имоти | пандемията | Реалистимо

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори