Сменят матраците в хотелите на няколко години

Част от предложенията на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора са залегнали в предложените промени от Министерството на туризма

 16.05.2019 14:31
Сменят матраците в хотелите на няколко години

Отпадане на бързата закуска на ранно заминаващите гости и на изискването към петзвездните хотели за изграждане на душ-кабина и вана едновременно. Това са част от предложенията на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, които са залегнали в предложените промени от Министерството на туризма в  Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечение. Целта на промените е намаляване на административната тежест, обясни председателят на Сдружението в Стара Загора Вени Петрова.

„Други наши предложения, които са приети са Наредбата да не определя изисквания за височините на стаите в хотелите, да се прецизират конкретните изисквания за осветлението. Към настоящия момент няма задължително изискване за наличие на конферентни зали, дори и за „бизнес-хотелите“ в градска среда.  А търсенето на такава по  характер туристическа услуга е осезаемо в последно време, затова смятаме, че към хотелите с по-висока категория (4 и 5 звезди), градски и извън градски, е необходимо да има работни помещения /зали, като не бива да се въвеждат задължителни размери. И това наше предложение е взето предвид”, обясни Петрова.

Тя допълни, че промените предвиждат още да се въведе годишно пране или цялостно почистване на матраци, както и периодично подменяне – например на 3 или 5 години.

Минималните изисквания към образованието и/или професионалната квалификация, стажа в туризма и езиковата квалификация на персонала ще важат само за управителите на обекти. Отпада изискването към планинските хотели да имат задължително климатик в стаите, както и изискването за съотношение брой места в заведенията/брой тоалетни клетки.

Измененията се инициират, след като миналата година бяха приети промени в Закона за туризма, с които отпаднаха 19 вида документи. Сега е необходимо подзаконовият нормативен документ да се приведе в съответствие. Проектът на наредбата е предложен за обществено обсъждане.

Основната цел на наредбата е повишаване качеството на предлагания туристически продукт и информираността на потребителите на туристически услуги. И при заложените промени се запазва подходът за въвеждане на унифицирани изисквания спрямо различните по вид и категория места за настаняване и заведения, чрез който се  цели осигуряване на комфорт, безопасност и сигурност на туристите.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара | Загора | категория | туризма | промени | изисквания | зали | хотелите | сдружението | изискването

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори