Почти 10 % са нарушителите при сделки по Интернет

Най-голямото предизвикателство в онлайн търговията в момента – когато физически лица осъществяват търговски сделки помежду си.

 31.03.2019 09:24
Почти 10 % са нарушителите при сделки по Интернет

Процентът на нарушенията в електронната търговия е по-висок от този в конвенционалната, където след регистрирания в последните години спад такива се срещат в над 7-8% от случаите. По-високият процент на нарушенията в онлайн сектора до голяма степен се обяснява с неговия бърз темп на развитие и недостатъчно доброто познаване от страна на някои интернет търговци на изискванията на закона за функционирането на един електронен магазин.

В момента най-често констатираните нарушения при онлайн търговците са липсата на важна информация за потребителите – координати за връзка с търговеца, допълнителни разходи по доставката на стоките, връзка към помирителните комисии и онлайн платформата за решаване на възникнали спорове по повод покупки през интернет.

По празниците основното оплакване от електронните магазини е за забавени доставки. В други периоди хората сигнализират, че се сблъскват с проблема да върнат закупената стока. „Опитът на търговците да ограничат правото на отказ от покупката в 14-дневния срок чрез липсата на информация за наличието му или в конкретни ситуации, като твърдят, че не са налице основанията то да бъде упражнено – например, че стоката е употребявана, а не само изпробвана, е в топ три на оплакванията и също е симптоматично нарушение”, обяснява Димитър Маргаритов, председател на КЗП. Жалби има и по повод затруднена комуникация с някои търговци, поради липса на координати за връзка или пък изчезването след време на самия електронен магазин.

„Приемането и прилагането на правила, които да дадат възможност за контрол на т.нар. споделена икономика, ще реши най-голямото предизвикателство в онлайн търговията в момента – когато физически лица осъществяват търговски сделки помежду си”, коментира Маргаритов. „Ние адмирираме споделената икономика, защото тя е извикана от живия живот, от естественото общуване между хората, които вече се явяват в качеството си и на потребители, и на търговци. Но това изисква адекватна реакция на обществото, а оттам – и на държавните институции, за препятстване на случаите, в които некоректни действия на дадени физически лица може да доведат до нарушаване на обществения и на икономическия интерес на конкретния човек”, казва председателят на КЗП.   

Снимка: EggBlast

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери лица | бизнес | интернет | онлайн | връзка | сделки | физически | търговци

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори