Предприятия в 3 града спряха работа заради скъпия ток, утре също спират

Българският бизнес има възможност да купува ток само от Българската независима енергийна борса, която обаче предлага електроенергия, произведена единствено от държавни предприятия, коментираха шефовете на спрелите предприятия

 03.07.2019 17:33
Предприятия в 3 града спряха работа заради скъпия ток, утре също спират

Три предприятия в Стара Загора, Първомай и Гълъбово днес спряха производството си или намалиха работата наполовина заради тройно по-високата цена на електроенергията на свободния пазар. Базовата ѝ цена днес беше определена на 195 лева за мегаватчас. Предприятията са „Металик“ АД в Стара Загора, „Чугунолеене“ в Първомай и „Енергоремонт – Гълъбово“. За утре в сегмента „Ден напред“ Българската независима енергийна борса обяви цена за мегаватчас от 131,96 лв. По тази причина на 4 юли „Металик“ АД напълно ще спре работа с изключение на две големи машини, които работят на газ и някои нискоенергоемки инструменти. „Чугунолеене“ Пърмомай и „Енергоремонт – Гълъбово“ ще работят с 50% от капацитета си.

Имаме дългосрочни договори за 2 и 4 години за изработване на изделия, които ако не направим, ще трябва да плащаме неустойки. Ако ги изработим с тройно по-скъпия ток, не можем да вдигаме цената на изделията заради договорите. Не може да пестим от материалите и консумативите и единствено остава да намалим заплатите на работниците, но в България това също не е добре да се прави“, обясни патовата ситуация прокуристът на „Чугунолеене“ инж. Живко Станилов.

„Върху цената от 195 лв. бизнесът плаща и такса „Задължение към обществото“, акциз, такса за пренос за енергията и други добавки, така че реално крайното плащане надминава 200 лева за мегаватчас, допълни той. Така българските индустриалци са принудени да работят с най-скъпата електроенергия не само в Европа, но и в целия свят, което е абсурдно, подчерта той.

„В Европа нашите конкурентни предприятия работят на цена около 70 лв. за мегаватчас. У нас през последната седмица няма ден, в който цената на тока да не е била над 100 лв.“, каза инж. Стоян Начев от „Металик“ АД. И така е поне от половин година. „Тази цена е смърт за бизнеса, защото води до намаляване на заплати и прави продукцията непродаваема“, коментира Начев.

Българският бизнес има възможност да купува ток само от Българската независима енергийна борса, която обаче предлага електроенергия, произведена единствено от държавни предприятия, коментираха шефовете на спрелите предприятия. Странно е също, че борсата предлага на свободния пазар само между 1000 и 1200 мегавата, което е сравнително ниско количество на фона на инсталираните производствени мощности в България. Това обаче не пречи на ръководителите ѝ да обясняват, че цената е висока, защото нямало достатъчно ток на пазара.

Настояваме правителството и енергийния министър да направят проверки по всички тези структури, тъй като при тези цени бизнесът не може да изпълнява поръчките по сключените договори и ще се стигне до лавинообразно увеличаване и на цените на дребно в България, предупредиха индустриалците. Според тях високите цени на тока за бизнеса са резултат от спекулативна игра на някои от големите търговци на ток, които лесно могат да бъдат разобличени, ако управляващите намерят воля да го направят.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери цената | цена | Гълъбово | мегаватчас | предприятия | работят | обаче | борса | единствено | Металик

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори