Собствениците на 5 къщи за гости в Старозагорско връщат парите заради нарушения

Те трябва да върнат парите на 100%

 18.11.2019 10:48
Собствениците на 5 къщи за гости в Старозагорско връщат парите заради нарушения

Собствениците на 5 къщи за гости в Старозагорска област ще трябва да върнат общо над 560 хиляди лева. При проектите са открити нарушения. До момента са обработени 276 от общо 288 проекта, получили финансиране за изграждане по Програма „Развитие на селските райони“ 2007-2013 г. Открити засега са 253 производства за общо 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100 процента за общо 43,1 млн. лв.

Според публикуваните данни на фонд „Земеделие“ нарушения са открити в проект за "Изграждане на къща за гости с АТВ-център в с.Тъжа, община Павел баня" на ЕТ"Ани-Анка  Пешева". Стойността му е 67 864,62 лв. в община Павел баня има още два обекта с нарушения - за модернизация, оборудване и въвеждане на дейности по интегриран туризъм в "Къща за гости" в УПИ VIII-537, кв.9 по плана на село Турия за 52 825,45 лв. на ФЛОРЕС ГРУП ЦС ЕООД, както и за изграждане на къща за гости (229 810,21 лв.) в град Павел баня на ЕТ "Лиана - Кристина Петрова".

Санкция се предвижда и за изградената Къща за гости и информационен център в с. Оризово, община Братя Даскалови, на стойност 193 812,14 лв., отпуснати на ЕТ "Юнг - Юлия Генчева".

Петият проект с открити нарушения е в град Чирпан, по който за изграждане на стаи за гости са отпуснати 24 476,58 лв. на ЕТ "ВАЕКС-Йордан Ангелов".

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, констатирани от ДФЗ, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно, установените нарушения са за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

Санкциите, които ДФЗ - Разплащателна агенция налага, са в резултат на събраните документи и информация по време на извършване на проверките от страна на фонда. Съгласно правилата се определя и размерът, подлежащ на възстановяване на част или цялата получена безвъзмездна финансова помощ - в съответствие със степента, тежестта и продължителността на установените нарушения.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Старозагорска област | нарушения | санкции | неизпълнение | къщи за гости

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Само толкова? 21.11.2019 11:49

Има ли управлявал и техен "чадър", който да не е присвоявал средства от Фонд "Земеделие"? Колко и кои са с изтекла давност?


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори