Строги правила и за интернет търговците

При констатиране на нарушение, имаме право при поръчка от интернет на отказ в 14-дневен срок без причина, на рекламация при дефект, остава и правото ни да получим безопасна стока.

 08.08.2019 15:16
Строги правила и за интернет търговците

Пзаруването онлайн все повече се налага като практика за младите и ангажирани хора. Изборът на необходим продукт те правят дори през телефона си, докато чакат на някой светофар. Удобното и бързо пазаруване не винаги е с положителен резултат. Ясно е, че рекламистите придават на всяка снимка толкова блясък, че веднага ти се приисква да имаш дрехата, обувките, аксесоара. Никой не те информира за изненадите, макар всеки интернет търговец да е описал купища правила в сайта си.

Задължително е да проверяваме дали получената от нас стока е безопасна, особено ако е за децата ни. При констатиране на нарушение, имаме право при поръчка от интернет на отказ в 14-дневен срок без причина, на рекламация при дефект, остава и правото ни да получим безопасна стока. Ако тази стока се окаже опасна, това е още една правна възможност да я върнем на търговеца и да поискаме парите си обратно, съветват от КЗП. Ако се е стигнало до някакви вреди при ползването на опасната стока, по съдебен ред потребителят може да търси обезщетение над цената на тази стока.

Пазарът е динамичен и затова Комисията за защита на потребителите и останалите отговорни институции в сътрудничество осъществяват постоянен превантивен и ефективен контрол относно безопасността на предлаганите продукти.

„Първият източник, от който можем да научим за наличие на опасни стоки, е Агенция „Митници”. Те следва да ни уведомят, че предстои внос на дадени стоки, за да проверим дали отговарят на стандартите за безопасност. Ако са опасни, ги спираме”, казва г-н Райков, член на КЗП . „Другият вариант е, когато стоката вече е внесена от страна от Европейския съюз или от държава извън него, попаднала е в търговската мрежа и бъде констатирано, че липсват документи за нейния произход и съответствие. Тогава се назначават изпитвания, за да се установи дали тя отговаря на изискванията и е безопасна за потребителите”, допълни той. В противен случай се изтеглят от пазара. По думите на Райков тази хипотеза е предвидена в самия закон и възможността опасни стоки да попаднат в магазините е обективна. Затова са предвидени и мерки от страна на контролните органи, ако това се случи. 

Дали ниската цена може да бъде ориентир за качеството и безопасността на дадена стока никой не се ангажира с категорично мнение, но при всички положения търговците са длъжни да предлагат продукти, които съответстват на европейските стандарти за безопасност. Това важи и за стоките, произведени и внесени в Европейския съюз от трети страни. Например, за надуваемите артикули стандартът за безопасност е EN 13138. Той трябва да бъде отбелязан на самия продукт, заедно с европейския знак за безопасност CE и с предупрежденията относно възможните рискове и ограниченията за възраст, тегло и ръст на потребителите, които ще ползват изделието.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери бизнес | безопасност | интернет | дали | нарушение | стоки | потребителите | опасни | Безопасна | стока

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори