Хотелиери и ресторантьори от Стара Загора в стачна готовност

9% ДДС и отлагане на срока за въвеждане на новите касови апарати и софтуер до 2020 са сред основните искания на бранша

 25.02.2019 08:15
Хотелиери и ресторантьори от Стара Загора в стачна готовност

Трупаните от години проблеми в бранша на хотелиерите и ресторантьорите, постоянното притискане от страна на държавата с данъци и такси, неизпълними законови разпореждания и неглижирането на проблемите в областта на туризма, наложи редица срещи още в началото на тази година на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Стара Загора с министър Ангелкова, с шефа на НАП, с депутати от региона.

Ние сме за реформа на икономическата среда в областта на туризма, искаме прозрачен бизнес, нормалност в упражняването на дейността ни и държава, отговорна към бизнеса ни, казва Вени Петрова от местното браншово Сдружение. Тя реагира остро на обвиненията на представители на НАП, че бизнесът не плаща данъци, най-напред с довода, че това е един от най-проверяваните браншове. При това бранш с 32 вида ежемесечни и годишни данъци и такси, някои просто безумни като изследването на водата, която ползва едно заведение, а тя идва от централен водопровод.

По повод новите изисквания в Наредба 18 за новата фискална политика Вени Петрова обяснява исканията на бранша за удължаване на срока до януари 2020 година със следните аргументи:

"Процесът по закупуване на касови апарати и софтуер, в голяма част от случаите и на нови компютърни системи, като време, средства, човешки ресурс, обучение не е оценен правилно от Министерството на икономиката. Изключително много време ще отнеме създаването на номенклатура, бар кодове, рецепти, продажби, обучение, тестване. В Наредбата са дублирани и редица задължения, например това за декларирането на софтуера. Наредбата налага конфликтни изисквания. Например в случай че спре ток, интернет, има някакъв друг технически проблем. Ако до сега можехме да работим с хартиен кочан бележки до 48 сега, по новата Наредба трябва да спрем веднага. Последното нещо, за което искам да мисля е, недоволството на клиентите и скандалите, които ще произтекат от такава ситуация", пояснява Петрова. Освен всичко друго нито производители, нито софтуерни компании декларират пълна готовност за въвеждане на новите правила.

Работещите в областта на туризма формират 13% от брутния вътрешен продукт на държавата, а тя води убийствена политика спрямо тях, е записано в писмо на Националната асоциация по туризъм – БХРА до ресорния министър Ангелкова. Увеличаването на цената на тока, кадровият проблем, тежки режими за назначаване на работа на учащи се и такива от други страни поставят бранша в колапс.

На свободния пазар на труда е огромна разликата в социално икономическите показатели и цената на труда между България и ЕС. Демографската криза вече е катастрофална. Заведенията за хранене са притиснати от нелоялната конкуренция и на т.нар. топли точки в хранителните магазини, хилядите кафе машини, фреш барове и вендинг апарати. Голямата разлика между стойността на фактурите по придобиване и реализиране на стокооборот води до нисък данъчен кредит и до огромно данъчно задължение. Върху цената на труда не се начислява ДДС и не се ползва данъчен кредит. Така заведенията за хранене и развлечение са поставени пред избора – сив сектор или фалит.

Затова СХР-Стара Загора е сред първите, които поискаха 9% ставка на ДДС и редица законови промени, в т. ч. промяна в общински Наредби.

В постоянна връзка сме с всички браншови сдружения от цялата страна и хората са много угнетени. Те са на ръба да излязат с тенджери и тигани под прозорците на властта, казва Вени Петрова. Явно правителството реагира само на такъв натиск.

Искаме нормална бизнес среда. Не ни обяснявайте как да си обучаваме кадри, защото после ще поискате и сами да си ги лекуваме. Нормално ли е да плащаме допълнително за обучение, за охрана, да сменяме касови апарати през 3 години, да се борим с монополистите, които дори не плащат данъци в държавата? Ние вече няма какво да крием, но няма и какво да губим, допълва друг член на ръководството на Сдружението в Стара Загора. А този, който няма какво да губи е безумно смел. Не газете бизнеса, кой ще плаща увеличението на заплатите на държавните служители, завършва Петрова.

"Ако исканията ни не срещнат разбиране, сме готови за стачни действия", единодушни са от бранша. Те обмислят първо да затворят заведенията като освободят персонала си и го изпратят на борсата, а после и ефективни действия.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | бизнес | Вени Петрова | стачни действия

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Чичо Айвън 26.02.2019 07:04

Браво момиче. Аз предлагам да съберем ненужните поради промени касови апарати ,и ги изпратим на Народното сgъбрание


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори