Без съгласие за минималната работна заплата

От Българската стопанска камара (БСК) определиха Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители за повишаването на минималната работна заплата от 710 на 850 лева като „бъдеща предизборна кампания“.

 22.11.2022 12:42
Без съгласие за минималната работна заплата

Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие за промените в Кодекса на труда.

От Българската стопанска камара (БСК) определиха Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители за повишаването на минималната работна заплата от 710 на 850 лева като „бъдеща предизборна кампания“.

Становището на Министерството на труда и социалната политика е, че размерът на минималната работна заплата е най-малкият критерий, който трябва да бъде следван, и че промените в законодателството следва да се установят в процедура заедно със социалните партньори.

Министерството на финансите също не подкрепя законопроекта, защото той навежда на мисълта, че това е един чисто административен подход. От финансовото министерство също искат да се разработи механизъм в сътрудничество със социалните партньори, които да определят начина за определяне на минималната работна заплата.

Георги Гьоков от своя страна заяви, че знае предварително какво ще кажат от работодателските организации, от МФ и от МТСП. Когато се стигне до минималната работна заплата по думите му може и да изглежда като някакъв пазарлък, но подчерта, че БСП предлага това от 10 години. По отношение на обвиненията, че от БСП искат повишаване на минималната работна заплата като печеливша стратегия за предстоящи избори, Гьоков отрече това да е така и уточни, че това е политиката на БСП от дълги години и не предлагат нищо ново. „Това трябва да го направим и е крайно време, от 10 години се лутаме в този механизъм и все не го изработваме. Тази тема ще бъде актуална изключително дълго време напред, първо, защото сме с най-ниски доходи в Европа, и, второ, защото тази криза ще си отиде и ще дойде друга“, смята той.

Според Гьоков тези критерии, свързани с адекватното определяне на механизъм за определяне на минималната работна заплата, които представителите на работодателските организации искат да се установят, могат да доведат единствено и само до обезлюдяване и хора от градове като Видин да дойдат в столицата, която ще стане 5-милионна.

Източник: БГНЕС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери години | механизъм | определяне | работна | заплата | минималната | искат | труда | Гьоков | Кодекса

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори