Все още има неравенство в заплащането между мъже и жени

 08.03.2019 12:00
Все още има неравенство в заплащането между мъже и жени

През последните години параметрите, които характеризират неравенството на пазара на труда по пол, бележат напредък, но този напредък е бавен, а при някои от показателите дори са наблюдава застой. Заетостта при жените нараства, безработицата намалява и това се дължи най-вече на устойчивото развитие на икономиката, на дефицита на висококвалифицирани кадри, които доведоха до по-висока заетост. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" и рубриката „Чети етикета" Виолета Иванова от КНСБ. Това намаление на различието в заплащането между мъже и жени най-вече се дължи на увеличение на работната заплата през последните години и то най-вече в нискоквалифицираните отрасли, където жените доминират, добави тя.

Проблемът е в това, че в началото на трудовата си кариера, жените заедно с мъжете тръгват с горе-долу еднакви стартови заплати - 6.9 процента е една добра разлика между двата пола. С нарастването на възрастта обаче, периодът, в който жената прекъсва трудовия процес, тази разлика нараства до 20 процента, каза още Иванова. Това е във възрастовата граница между 35 и 44 години.

Заплащането много зависи от длъжностите, на които са назначени лицата и големината на компанията.

 

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери години | Това | вече | жените

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори