За първи път България купува по-евтин газ от руския

Гръцката компания ДЕПА спечели търг на „Булгаргаз"

 02.04.2019 08:00
За първи път България купува по-евтин газ от руския

Гръцката компания ДЕПА спечели търг на „Булгаргаз" за закупуване на природен газ. Тя е предложила най-ниска цена, съобщава БНР. Търгът бе за доставка на 144 милиона куб. м. газ за нагнетяване на хранилището в Чирен. Така за пръв път „Булгаргаз" ще купи газ, който не е доставен по дългосрочния договор с руската „Газпром Експорт".

От гръцката компания ще доставят микс от втечнен и тръбен газ. В търга освен ДЕПА участваха холандската фирма „Колмар" и българският търговец „Дексиа".

Предстои „Булгаргаз" да подпише договор с ДЕПА. Основно изискване на българската държавна газова компания беше цената да е по-ниска от определената от енергийния регулатор - Комисията енергийно и водно регулиране, която е 45 лева за мегаватчас.

Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен. Доставката ще е чрез виртуална търговска точка на газопреносната ни мрежа.

От „Булгаргаз" обясниха, че целта на този първи за тях търг е да се тества пазара и да се разбере дали има търговци, които да доставят по-евтин от руския газ, получаван по дългосрочния договор.

 

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери компания | търг | договор | Булгаргаз | депа

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори