Здравната вноска няма да бъде увеличена

В проектобюджета са заложени здравноосигурителни приходи в размер на малко над 7 милиарда и 950 милиона лева, от които почти 4 милиарда и 900 милиона са приходи от здрави вноски и над 3 милиарда са трансфери за здравно осигуряване.

 08.11.2023 14:25
Здравната вноска няма да бъде увеличена

Здравната вноска няма да бъде увеличена и остава 8 процента от осигурителния доход. Това предвижда проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2024-та година. Той ще бъде разискван на заседание на Надзорния съвет на Касата в петък, научи БНР. Във финансовата рамка са предвидени разходи за над 8 милиарда и 160 милиона лева или с над един милиард и сто милиона повече спрямо 2023-а година.

В проектобюджета са заложени здравноосигурителни приходи в размер на малко над 7 милиарда и 950 милиона лева, от които почти 4 милиарда и 900 милиона са приходи от здрави вноски и над 3 милиарда са трансфери за здравно осигуряване. 

В разчетите е отразено повишението на минималната заплата на 933 лева от 1-и януари догодина. През 2024 г. съгласно писмо от Министерство на здравеопазването са предвидени трансфери за над 173 милиона лева, които са за финансиране на разходите за ваксини, дейности за здравно неосигурени лица и други. За болниците традиционно е предвиден най-големият дял от средствата в здравноосигурителните плащания – малко над 3 милиарда и 500 милиона лева. 

За личните лекари са предвидени над 560 милиона лева, за специализираната извънболнична помощ са заложени 562 милиона , а за дентални дейности – близо 329 милиона лева. За лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са предвидени общо над два милиарда и сто милиона лева. В това число са плащания за дейностите по отпускане на лекарствата за домашно лечение, заплащани 100 на сто от бюджета на Касата за 39 милиона лева, от които се определят до 3 милиона за финансиране на аптеки в отдалечени, труднодостъпни райони или са единствен изпълнител за съответната дейност от община, както и с денонощен режим на работа.

Източник и снимка: БНР

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери лева | милиона | малко | приходи | Здравно | милиарда | заложени | трансфери | предвидени

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори