Кабинетът предлага 933 лв. минимална заплата от 2024 г.

Сега минималната заплата е 780 лв. Разликата с предложението е повече от 150 лева. Промяната е на база взетото решение минималното възнаграждение да се определя по нова формула - като 50% от средните брутни работни заплати за период от 12 месеца назад.

 31.08.2023 20:29
Кабинетът предлага 933 лв. минимална заплата от 2024 г.

Министерският съвет предлага минималната работна заплата в страната да стане 933 лева от 1 януари 2024 година. Това става ясно от Проект на постановление, публикуван в портала за обществени консултации.

Сега минималната заплата е 780 лв. Разликата с предложението е повече от 150 лева. Промяната е на база взетото решение минималното възнаграждение да се определя по нова формула - като  50% от средните брутни работни заплати за период от 12 месеца назад.

Според кабинета новият размер на минималната работна заплата ще допринесе за повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа, както и за реализиране и задържане на най-нискодоходната част от работната сила на българския трудов пазар.

Правителството счита, че ръстът на минималната заплата ще доведе и до повишаване на жизненото равнище и намаляване на риска от бедност сред работещите, намаляване на подоходното неравенство, за повишаване на покупателната способност и потреблението на най-нискодоходната част от заетите и осигуряване на адекватност на заплащането им.

В проекта на постановление е включена и минималната часова работна заплата в размер на 5,58 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица. В документа се уточнява, че нарастването на минималната работна заплата е част от процеса на конвергенция на доходите.

Източник: nova.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Ден на Независимостта


Маркери лева | част | работна | заплата | минималната | повишаване | нискодоходната

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори