Над 6,5 милиона тона е произведената пшеница през 2023 г.

Зърното е напълно достатъчно както за нуждите на страната, така и за традиционния износ.

 15.12.2023 08:54
Над 6,5 милиона тона е произведената пшеница през 2023 г.

6 589 000 тона е производството на пшеница от тазгодишната реколта, сочат данните на земеделското министерство.

Зърното е напълно достатъчно както за нуждите на страната, така и за традиционния износ.

Тазгодишната реколта е с около 350 хил. тона повече от произведеното миналата година. Агростатистиката отчита  среден добив 543 кг от декар, което е добър резултат за фермерите, а качеството на зърното е достатъчно високо, за да отговори на изискванията на мелниците за производство на качествено брашно за хляб.

Количеството ожънато тази година зърно е напълно достатъчно за задоволяване хлебния баланс на страната, тъй като  средногодишното потребление на пшеница за производство на хляб и хлебни изделия е около 1,1 милиона тона.

Има достатъчни количества и за осигуряване на фуражния баланс, за семена и за износ – категорични са експертите. Към 8 декември т.г., България разполага със запаси от 3 млн и половина тона  пшеница, 401 хил. тона ечемик,, близо 2 млн. тона  царевица, и милион и половина тона  маслодаен слънчоглед.

Тъй като зърнопроизводителите са сред  фермерите, които търпят икономически загуби заради войната в Украйна, България и останалите четири страни членки, засегнати от украинския внос – Румъния, Полша, Унгария и Словакия, в момента настояват пред  Европейската комисия - да има подпомагане за сектора и през 2024 г.

Източник: БНР

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери пшеница | страната | достатъчно | износ | тона | напълно

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори