Парадокс: Намалява търсенето на свинско в световен мащаб, у нас поскъпва

Има едно изменение на цената нагоре от 80 стотинки - от 7.75-7.80 стигнахме до нива от 8.30

 05.08.2019 14:00
Парадокс: Намалява търсенето на свинско в световен мащаб, у нас поскъпва

Парадоксално е, че при намалено търсене и намаляване на свинското месо на световния пазар, у нас то поскъпва. Това каза в Сутрешния блок на БНТ1 председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. По думите му става дума за спекулации около кризата с африканската чума по свинете. Има едно изменение на цената нагоре от 80 стотинки - от 7.75-7.80 стигнахме до нива от 8.30. Това е следствие от говоренето през последните 10 дни. Това е абсолютно спекулативна цена. В същото време, паралелно наблюдаваме друг процес на световния пазар цената на свинското намалява - на Чикагската борса, която е индикатор на пазара, от 1.90 към 2 август вече е 1.69 долара... Това е изцяло вредна спекула, изцяло е вследствие на създадените страхови настроения в обществото заради многото говорене покрай заболяването, категоричен беше той.

Поскъпването с 80 стотинки на свинското у нас е станало факт за около 15 дни, уточни Иванов и добави, че не очаква драматични изменения на цената, защото пазарът е "много добре конкурентен и балансиран". Според него няма да има проблеми при снабдяването с месо, защото заболяването далеч не е обхванало цялата страна. Бих призовал гражданите да пазаруват умно. Към момента имаме една спекулативно среда - даже имаме по-висока цена на едро отколкото цени на дребно по магазините, подчерта Иванов.

 

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери цената | Това | Иванов | стотинки | свинското

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори