По-ниска данъчна ставка за ресторантьорите - по-високи заплати в сектора

Изготвено е мотивирано предложение, прави се анализ и след обобщението на данните предложението ще бъде изпратено до министерствата на туризма и финансите, както и до парламента

 26.03.2019 09:29
По-ниска данъчна ставка за ресторантьорите - по-високи заплати в сектора

Ставка от 9 % ДДС за ресторантите и хотелите поискаха от БХРА. Предложението е взаимствано от 18 европейски страни, обясни председателят на Националната асоциация Атанас Димитров.  

„Нашият сектор е изключително специфичен. Отстрани изглежда лек и доходоносен, но когато се запознаеш с него разбираш, че има много тежести. Основният проблем е, че е доходоносен брутно. Има ниска стойност на придобиване на фактурите, но голямо ДДС и нисък данъчен кредит. Миграцията вреди на бизнеса – губим и потребители, и работна ръка. Намалявайки ДДС-то искаме освободения ресурс да се пренасочи към повишаване на трудовото възнаграждение на заетите в сектора, да се повишат минималните социално-осигурителните прагове на професиите в бранша. По този начин парите отново ще влязат в държавата, но в друго перо, а ние ще можем да увеличим заплатите”, коментира Димитров.

Той е категоричен, че това е правилното решение.

„ Чувам съвети – вдигнете си цените. Ами ние ще ги вдигнем, но нали ще си загубим клиентите”, допълни председателят на БХРА.

Изготвено е мотивирано предложение, прави се анализ и след обобщението на данните предложението ще бъде изпратено до министерствата на туризма и финансите, както и до парламента.

Между 10 и 15 % спад в туризма се очаква през новия летен сезон, затова е необходимо сериозно да се подобри качеството на предлаганите услуги, както и тяхната реклама.

„Има спад в резервациите. Трябва да привличаме туристи, които да похарчат парите си тук. Задължително е да предлагаме качествени неща, за да върнем българския турист, защото парите му ще влизат в нашата икономика, а не в чуждите”, каза още Атанас Димитров.

В Стара Загора той присъства на семинар за проблемите в туристическата индустрия, на който беше обсъдена въведената от 1 март единна система за туристическа информация. Очаква се системата да пребори сивата икономика в сектора, тъй като чрез нея ще се обменят данни между министерството на туризма, общините, данъчните и МВР. Гратисният период за въвеждането й е 1 октомври.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери спад | икономика | парите | туризма | сектора | БХРА

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори