Проектът за борба с двойния стандарт ще ускори процедурите за санкциониране

Проектът се съфинансира директно от ЕК

 25.01.2019 12:42
Проектът за борба с двойния стандарт ще ускори процедурите за санкциониране

Комисията за защита на потребителите работи по проект за противодействие на двойния стандарт при продуктите, чиято цел ще бъде да подпомогне максимално процеса на бързото приемане, включително и в националните законодателства, на новите постановки, според които разминаванията в съдържанието ще се разглеждат като нелоялна практика и ще бъдат санкционирани. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов.

Маргаритов обясни, че съгласно действащото до момента законодателство разминаването в качествата на продуктите, които се предлагат под една и съща търговска марка и с идентично външно оформление в различните държави в Европейския съюз, е допустимо. „Но именно това е проблемът на двойния стандарт”, коментира той. „Идеята, както сега се възприема в директивата за нелоялните търговски практики, е когато производителят счита, че има някаква причина това да се случва – например, защото вкусовите предпочитания в една държава са по-различни от тези в друга, да регистрира отделна търговска марка и да е ясно, че това е продукт с по-различни качества”, добави Маргаритов.  

В рамките на развивания от КЗП проект ще бъдат изследвани по най-малко три вида от предварително набелязани пет примерни групи храни. Това са макаронени изделия, млечни продукти и сладкиши, зеленчуци и ориз, зехтин и подправки, консерви, както и вино, бира и спиртни напитки. Продуктите ще бъдат закупени както от близки до икономиката на България държави, така и от такива с по-развити пазари (Гърция, Испания, Германия и др.)

Проектът се съфинансира директно от ЕК и е на обща стойност около 180 000 евро. Периодът на изпълнение е 18 месеца.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери проект | КЗП | двоен стандарт

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори