Само регистрирани по Закона за храните ще продават храни онлайн

Наредбата указва, че храната може да се достави до местожителството на потребителя, като за транспортиране се използват само превозни средства, които отговарят на хигиенните изисквания и са идентифицирани, с цел осигуряване на проследимост, както и предоставянето на информация за потребителите.

 09.10.2020 17:51
Само регистрирани по Закона за храните ще продават храни онлайн

Само бизнес оператори или доставчици на услуги, регистрирани по реда на Закона за храните ще могат да предлагат храни от разстояние (онлайн). Това предвижда Проект на Наредба за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние, публикуван за обществено обсъждане.

Наредбата указва, че храната може да се достави до местожителството на потребителя, като за транспортиране се използват само превозни средства, които отговарят на хигиенните изисквания и са идентифицирани, с цел осигуряване на проследимост, както и предоставянето на информация за потребителите.

Търговията с храни от разстояние за пръв път се регламентира в новия Закон за храните, който влезе в сила на 9-и юни тази година. Предвижда се търговията с храни от разстояние да се осъществява след задължителна регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните по местонахождението на обекта или на централата на средството за комуникация от разстояние, по реда на Закона за храните.

Предлагането на храни от разстояние се извършва по различни канали като: интернет страница, социална медия, телефонен номер, пощенски адрес, електронна поща и др. Може да се достави храна до местожителството на потребителя, чрез собствен транспорт или договорен транспорт. За транспортиране на храни, предлагани от разстояние, могат да се използват превозни средства, които отговарят на хигиенните изисквания и са идентифицирани, с цел осигуряване на проследимост.

Официалният контрол при търговия с храни от разстояние ще се извършва от Българската агенция по безопасност на храните. Изискванията на наредбата се прилагат за всички храни, с изключение на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води.

Изтоник: БНР

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери храните | храни | разстояние | закона | изисквания

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори