Сделката между „Пощенска банка“ и „Пиреос“ ще доведе до още един монопол

От Асоциацията за защита на потребителите ще сезират Европейската централна банка и Европейската комисия за сделката

 29.03.2019 14:47
Сделката между „Пощенска банка“ и „Пиреос“ ще доведе до още един монопол

Сделката между „Пощенска банка" и „Банка Пиреос" вероятно ще доведе до още един монопол в България. Затова от Асоциацията за защита на потребителите призовават Комисията на финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не одобряват сделката. Анализът на комбинираните пазарни дялове по сегменти на двете банки, съгласно възприетата от Комисията за защита на конкуренцията практика показва, че на пазара на корпоративно банкиране, те ще имат дял от около 12%. На жилищни и ипотечни кредити на физически лица пазарен дял от над 17%. В сегмента потребителски кредити на физически лица пазарният дял ще е над 10%. Това ще доведе до нов пореден гигант, контролиран от централата-майка на Пощенска банка в Гърция.

От Асоциацията ще сезират Европейската централна банка и Европейската комисия за сделката, която може да доведе до монопол в България, с което да бъдат засегнати интересите на потребителите.

След финализирането на сделката, Пощенска банка ще заеме трето място по размер на кредитния портфейл при очакван пазарен дял от над 12%. Към септември 2018 г. "Банка Пиреос България" има активи от 1,7 млрд. евро, кредитен портфейл от 820 млн. евро и депозити в размер на 1,3 млрд. евро. След приключването на сделката, Пощенска банка ще има активи на обща стойност над 5 млрд. евро, капитал от над 600 млн. евро след реализирането на очакваните синергии, приходи преди провизии и нетна печалба в размер съответно на над 150 и над 70 млн. евро.

Така общите пазарни дялове на трите най-големи банки в България трайно ще надхвърлят 40% и ще управляват над 50% от активите на цялата банкова система, ще са отпуснали над 50% от кредитите, ще са привлекли над 50% от пасивите и над 50% от депозитите. Особено силна ще бъде концентрацията на пазара на жилищни ипотечни кредити – над 60%. При потребителските общият дял на банките в Топ 3 става над 60%, а при депозитите от домакинства – над 60%. Делът от печалбата ще достигне 70% от общата за банковата система.

Притеснително е, че трите банки могат да се разбират и да диктуват пазара, смятат от Асоциацията. 

 

снимка: БГНЕС, архив

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери размер | България | банка | евро | европейската | Пощенска | сделката | защита | Асоциацията | доведе

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори