Увеличават пенсиите с 11% от юли

Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.

 14.05.2024 11:47
Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).

Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов. 

Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент.

Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили решението, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България, чийто представител е гласувал с въздържал се, допълни Иванов.
Надзорният съвет е органът, който взема решения за размера на осъвременяването, отвърна Иванов в отговор на въпрос има ли смисъл да има извънредно заседание на парламента след това решение на Надзорния орган.
"Парламентът не може да взима и да задължава с решения, тъй като това е в правомощията на Надзорния съвет. Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите", поясни министърът. 
Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година е заложено осъвременяване на пенсиите с 11% по швейцарското правило, но експертните сметки на НОИ показаха, че заради по-ниската отчетена инфлация повишението трябва да е с 10% по тази формула. След създалото се напрежение в обществото снощи на нарочен брифинг служебният премиер Димитър Главчев обяви, за да внесе успокоение, че пенсиите ще се вдигнат с 11%, както е заложено в бюджета.
"Премиерът, единствено, което може да изкаже и той това изказа, че той призовава представителите на държавната квота, но той няма как да се разпореди на представителите на синдикатите и на работодателите как да гласуват", допълни Иванов.
Източник: БНР
Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери съвет | министър | Иванов | Ивайло | социален | пенсиите | служебният | Надзорният

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори