Фирмите трябва да осигурят работни места за хора с увреждания

По един човек с ТЕЛК трябва да бъде назначен във фирмите с между 50 и 100 работници

 25.06.2019 14:36
Фирмите трябва да осигурят работни места за хора с увреждания

На 2-ри юли изтича гратисният период, в който бизнесът може да поиска съдействие от бюрата по труда или друг посредник за намиране на безработни хора с трайни увреждания, а след тази дата започват проверките на инспекцията по труда.

По един човек с ТЕЛК трябва да бъде назначен във фирмите с между 50 и 100 работници, а за по-големите фирми изискването е поне 2 процента от броя на работещите да бъдат хора с увреждания. Това са работни места извън определените за трудоустрояване.

Осигуряването на такива места ще бъде проверявано от началото на юли, като за работодателите, които до 2-ри юли са заявили в бюрата по труда, че търсят такива кадри, ще има още един гратисен период, докато се стигне до назначаване. За тях започва да тече нов тримесечен срок, в който бюрото по труда има възможност да им насочва хора с трайни увреждания, за да ги назначат в изпълнение на квотата.

Работодателите имат право да избегнат назначаването на хора с увреждания, но в замяна на това трябва да изпълнят така наречените „алтернативни мерки”. Например трябва да сключат договор, с който да потребят стоки или услуги от специалните предприятия, с които е възможно да изпълнят алтернативните мерки на стойност два пъти минималната работна заплата за съответен месеца.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери места | трябва | един | хора | увреждания | труда

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори