26 май - Ден на данъчната свобода

Държавният бюджет предвижда публични приходи от над 57 милиарда лева през годината.

 26.05.2022 08:10
26 май - Ден на данъчната свобода

Днес е Денят на данъчната свобода - датата, в която започваме да работим само за себе си. Сметките на икономистите показват, че тази година сме изплатили данъчните си задължения на 146-ия ден от годината, отчитат от Института за пазарна икономика.

Държавният бюджет предвижда публични приходи от над 57 милиарда лева през годината. Ако за ден изработваме по средно 392 милиона лева, изчислено на база прогнозирания БВП в размер на 143 милиарда лева, то необходимите ни дни, за да попълним държавната хазна са 146. Това е формулата, която икономистите използват. 
Общо за преки данъци и здравните и социалните осигуровки са необходими 58 дни - 24 дни за преки данъци и 34 дни - за осигурителните фондове. 

За косвените данъци са нужни 54 дни, като близо 38 са само за приходите от ДДС. 
Предстоящата актуализация на бюджета и приемането на мерките срещу инфлацията ще изместят Деня на данъчната свобода още по-назад, прогнозират икономистите и отбелязват, че заради кризата данъчната свобода се измества в края на май.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | показват

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори