65% от работодателите ще наемат нов персонал през следващите 12 месеца

В проучването се включиха общо 5 708 работодатели

 05.01.2019 10:13
65% от работодателите ще наемат нов персонал през следващите 12 месеца

65,1% от работодателите ще търсят да наемат на работа нов персонал през следващите 12 месеца според второто анкетно проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите за потребностите им от кадри, проведено on-line през втората половина на 2018 г. съвместно с Комисиите по заетост в 28-те административни области.

В проучването се включиха общо 5 708 работодатели. Най-голямо търсене ще има в областите София-град, Пловдив, Варна и Бургас, най-резервирани пък са работодателите в областите Разград, Видин, Кюстендил, Силистра, Монтана, Перник, Търговище и Ямбол. Над 50% от свободните позиции са за машинен оператор, продавач – консултант, строител, камериер, готвач, помощник в строителството, оператор в производството на облекло, сервитьор-барман, заварчик, работник в хранително - вкусовата промишленост, строител монтажник, електротехник,  шивач, охранител, строителен техник, електромонтьор, администратор в хотелиерството, машинен техник, касиер, машинен монтьор и др. Ще се търсят и шофьори-общо 5 619 за тежкотоварен, международен, автобусен, селскостопански и др. видове транспорт, а сред висшистите – над 12% са търсените инженери, лекари, медицински сестри, медицински специалисти, рехабилитатори, над 10% пък са  специалисти за образователната система, около 4,5% са ИКТ специалистите.

Резултатите показват, че около ¾ от работодателите, участвали в допитването, след 3 години ще се нуждаят от близо 30 000 специалисти с висше образование. От изброените в анкетната карта професионални направления най-голям дял заемат инженерите по електротехника, електроника и автоматика (12%), следвани от машинните инженери (11%), специалистите по информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника (9%). Най-малко потребности анкетираните са заявили за висшисти от направления „Право” и „Химични технологии” – 1% от всички висшисти, следвани от „Общо инженерство” – 4%. Популярните направления като „Икономика”, „Администрация и управление” и „Туризъм” са в средата на класацията със 7 – 8%.

 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери работодателите | персонал | специалисти

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори