Африканската чума и как България ще я бори

Вчера, на второ четене мина промяна, която предполага моменталното откриване на ловния сезон за дива свиня.

 12.07.2018 09:26
Африканската чума и как България ще я бори

Африканската чума по свинете или АЧС е изключително опасно ендемично заболяване по прасетата. Според лекари, това заболяване е нелечимо, както и към момента не съществуват препарати, с които да се извършат имунизационни дейности по животните.

Заболяването датира от началото на 20 век и според различни източници се е зародило в Африка, много от страните на континента са обявили ендемичност на заболяването, което в продължение на няколко години се разпростира почти из целият континент и всички ареали, които прасетата обитават. На по късен етап, около 1970 година се констатират и първите заболели свине в Европа, като се предполага, че заразата е достигнала стария континент през замърсени части и предмети от кораб пристигнал от Ангола. За няколко десетки години, заразата се разпростира на големи територии в Европа и към днешна дата тя засяга държави като Литва, Латвия, Естония, Украйна, Русия, Румъния и други, като пряката заплаха за нашата държава е изключително висока, макар да не са констатирани огнища на заразата. Някои издания на пресата в Украйна разказват за първите огнища там, от преди 2 години, когато в стопанство в непосредствена близост до границата с Румъния са констатирани случаи на зараза по свинете и в последствие само за няколко седмици от 700 свине са покосени 55. Симптомите са кръвоизливи по крайниците, подкожни петна, както и секреция от очите, а часове преди смъртта, животното започва да се държи неадекватно.

Правителството е предложило мерки до този момент, които са представлявали непрекъснати изследвания на дивите прасета в пограничните райони на страната, като превенция, но след вчера, решението е с помощта на ловните дружинки да се регулира популацията на дива свиня, което ще ограничи и възможността от зарази, твърдят вносителите на предложението. На второ четене, промяната е факт и се чака единствено да бъде обявено в "Държавен вестник", за да бъдат официални ловни дни всяка събота и неделя, както и всяка сряда от деня на обнародване. Към момента популацията е между 1.0-1.2 животни на кв. км., а целта на властите е да намалеят до 03 животни на кв. км. Във Фейсбук, ловците почти единодушно са против това решение на властите, като дори съзират користни намерения. Големи групи от ловци апелират да не се ловува до 01.10.18 г., когато трябваше официално да бъде открит груповият лов на дива свиня.

Добрата новина е, че това заболяване няма данни да вреди на хората, макар и да е силно заразно при животните.

Продължаваме да следим темата.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери години | дива | свиня | няколко | заболяване | заразата

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори