Благовещение е!

Днес православната църква отбелязва Благовещение или още празникът е познат под названието Благовец. Името на празника произхожда от възвестяването от ...

 25.03.2017 11:13
Благовещение е!

Днес православната църква отбелязва Благовещение или още празникът е познат под названието Благовец. Името на празника произхожда от възвестяването от Архангел Гавраил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.

Празникът е с дълбоки езически корени. Народните вярвания на Благовещение са свързани с бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. Смята се, че днес всяка отрова губела силата си. Традицията на днешния ден повелява стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Жените днес не трябва да докосват игли, куки или конци.

На трапезата днес  се поставя риба, празнична питка и "нещо зелено"- коприва, лапад, спанак. Питата се маже с мед и се раздава на близки и съседи.

Днес се гадае каква ще е предстоящата година. Вярва се, че ако денят е ясен, слънчев и топъл предстои берекет. Ако вали на Благовещение, то годината ще бъде плодородна.

Не се спи до късно, за да не се разболява човек или да не изпусне късмета си. Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив.

Днес празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина и други.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери църковен празник | Благовещение | Благовец

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори