Всяко пето дете у нас се е срещало с непознат след разговор в интернет

Експерти по киберсигурност готвят законови промени

 08.02.2019 15:17
Всяко пето дете у нас се е срещало с непознат след разговор в интернет

Спешни мерки срещу педофилите в мрежата. Експерти по киберсигурност готвят законови промени, които да гарантират онлайн защитата на децата. Последните данни показват, че всяко пето дете у нас се е срещало с непознат след разговор в интернет. Историята на потърпевшо дете разказа неговата съученичка.

„Искаше много да си намери приятелка и затова започна да си пише с хора. Намери си момиче, което също е от София и има същите интереси - филми, музика, книги, даже имат общи приятели. Това го накара да й се довери", разказа ученичката Симона. След две седмици момичето предлага на момчето да се видят. Избира място без много хора - в парка.

„Но за съжаление, когато отива там вижда един възрастен човек да стои на пейката. Чака 15-20 минути и решава да си тръгне. И в този момент възрастният човек му казва „Ти ли си еди кой си" и той потвърждава, при което му щраква в главата какво става и на бърз ход си отива", каза още Симона.

Още същата вечер започва истинският кошмар. Мъжът хаква профила на момчето и пише от негово име на приятелите му. Педофилите стават все по-активни в сайтовете, твърдят от Центъра за безопасен интернет. Често обаче полицията е безсилна, тъй като престъплението не е в графата „тежки". „За да се проследи, да се установи даден човек, трябва да се изискат трафични данни, което предполага тежко престъпление", заяви Георги Апостолов от Център за безопасен интернет.

 

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери дете | човек | интернет

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори