Днес църквата почита Света Лидия

Днес, православната църква почита Света Лидия. Тя е първата християнка в Европа. Лидия била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите ...

 23.03.2017 09:46
Днес църквата почита Света Лидия

Днес, православната църква почита Света Лидия. Тя е първата християнка в Европа. Лидия била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори Свети Апостол Павел по време на мисията му в нейния град. Тя заедно с цялото  си семейство се обърнали във вярата. Лидия приела Свети Апостол Павел да живее в дома им.

Името Лидия произхожда от названието на град-държава в древна Месопотамия (1200 г. пр.н.е. - 323 г. пр.н.е.), дом на легендарно богатия крал Крез. Смята се, че това не е истинското име на светицата, а означение, че е лидийка, родом от града Лидия. Въпреки, че кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., жителите му продължават да се наричат "лидийци" доста врем след това.

В българската народна традиция думата "Лида" се използва за синоним на "разглезена девойка".

Лидия и Филит били християни и по тази причина били заловени и изправени пред изператора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да противоречи на мъдрите отговори на светите мъченици и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а след това ги затворили в тъмница.

През нощта им се явил ангел, за да им вдъхне смелост. На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в котел, пълен с масло и сяра. Но щом ги потопили, котелът веднага изстинал. Щом научил това, измператор Адриян пристигнал от Рим, изпълнен с гняв и закани, и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни и после да хвърлят в него светите мъченици. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците започнали да се молят и да благодарят на Бога. След това починали.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери църковен празник | Света Лидия

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори