Домоуправители с предложения за промени в Закона за управление на етажната собственост

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството са постъпили над 260 предложения

 30.04.2019 09:57
Домоуправители с предложения за промени в Закона за управление на етажната собственост

Над 260 писма с предложения за промени и допълнения в Закона за управление на етажната собственост са постъпили в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Да се решат проблемите със събирането на таксите за поддръжка на общите части в жилищните сгради и да се накарат некоректните обитатели да плащат. Ако съседът не внася таксите, местната община да ги събира при плащането на местните данъци. Това са част от многобройните предложения за промени в Закона за управление на етажната собственост, които са постъпили в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Когато има разпоредителна сделка с имот - етажна собственост, да се изисква и декларация, че таксите за входа са платени. Това е друго предложение на браншовиците по темата. Ако това не е направено, плащането да се извърши в момента на изповядване на сделката или новият собственик да подпише декларация, че ще ги поеме. 

Според предложенията за новите текстове на закона трябва да се плащат задължително такси за общи части, без значение дали жилището е обитавано, както и да се регламентират минималните им размери, сумите да влизат в собствена банкова сметка на етажната собственост, а касиерите на блока да се заменят от професионални домоуправители. 

Има и мнения домоуправител да стане професия, а т.нар. домови книги да станат електронни и общината да има грижата да ги води.

Сред предложенията е да се въведат различни минимални такси за поддръжка на управление на сградите. А в по-скъпите квартали да плащат повече предвид възможността от по-високи приходи от наеми.

Друго предложение е част от таксите, които се събират, да са процент от минималната работна заплата. Ако някой съсед реши да не плаща, в началото на годината да му се налага да се издължи пред общината заедно с плащането на местните данъци.

Новите текстове целят постигане на по - ефективно управление на етажната собственост и конкретизиране на правата и задълженията на собствениците.

В момента статутът на сградите, които представляват затворени комплекси не е уреден, затова с промените в ЗУЕС ще се направи отделна глава в закона и ще се разпишат подробно ангажиментите на техните обитатели.

Подготовката на новите текстове в закона ще става съвместно с други ведомства, като се очаква с промените да се повишат правомощията на местните власти. Предстои през месец септември тази година да бъде публикуван за обществено обсъждане проекта на Закон за изменението и допълнение на ЗУЕС. Преди това ще бъдат създадат четири работни групи за изработване на бъдещите текстове от закона, съответно в категориите: „Управление на етажната собственост“, „Професионални домоуправители“, „Сгради с особено управление“, „Контролни функции на общинските администрации“. В последната група ще бъдат активно включени представителите на местните власти в страната. 

Предложените промени са публикувани на интернет страницата на МРРБ в „Регистър на постъпилите предложения“, секция „Жилищна политика“, подсекция  „Етажна собственост“.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери местните | предложения | закона | таксите | промени | текстове | плащат | управление | собственост | етажната

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Абсурди 02.05.2019 13:24

Съвременните професионални домоуправители са много по-заинтересовани от личния си интерес, отколкото за етажната собственост. Вече се напарихме с подобни "експертни"посредници, напр. фирмите за дялово разпределение. "Ползата" от тях?


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори