Доц. Методиев: Македонците знаят произхода си, но ги е страх

Сред милионите копия на чужди документи в Държавния архив няма едно свидетелство от последните столетия за македонски народ, като следователно по тези...

 21.07.2017 10:39
Доц. Методиев: Македонците знаят произхода си, но ги е страх

Сред милионите копия на чужди документи в Държавния архив няма едно свидетелство от последните столетия за македонски народ, като следователно по тези земи живеят предимно етнически българи. Това заяви по бТВ историкът доц. Веселин Методиев.

По думите му в архива на македонската компартия има свидетелства за хора, минали от Пиринска във Вардарска Македония, но „тези хора минавали границата, защото мислели, че минават от комунизма в капитализма. Когато Югославия беше някаква граница на свободната зона, ти ще пресечеш и ще кажеш, че си всякакъв, за да живееш свободно".

„Историческата идентичност минава през друго - минава не през Александър Македонски, което е страшна щуротия, минава през това кой ти е дядо, кой ти е прадядо", посочи Методиев, чиито корени са в Тетово. Неговият род е стигнал чак до Силистра.

„Какви са тези хора, след като аз съм българин - ами, те са българи! Така се чувстват и хората там. Официалните власти ги пресират, официалните власти могат да ги смачкат. Страхът е още фактор. Там комунизмът не си е отишъл, УДБА (югославската Държавна сигурност, за която сме смята, че има влияние в медиите и бизнеса - б.р.) не си отишла. Там Белград със същите тия глупости си мисли, че нещо ще спечели. Нищо няма да спечели!", подчерта историкът.

Според него ще има „мъчителен период", преди да стигнем до общ прочит на историята, като той може да отнеме десетилетия

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери хора | Няма | тези | Методиев | минава

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори