До 30 000 лв е санкцията за нелоялни фирми

Практиката на фирма за дограми е обявена за нелоялна

 11.03.2019 09:26
До 30 000 лв е санкцията за нелоялни фирми

Практиката на фирма за дограми е обявена за нелоялна от Комисията за защита на потребителите. Причината е, че фирмата е сключвала договори, като предварително е знаела, че няма да е в състояние да изпълни изцяло и в срок поетите ангажименти. Търговецът системно нарушавал задълженията си и не възстановявал на клиентите заплатените от тях суми по сключените и неизпълнени договори, обясни Константин Райков, член на КЗП.

„Конкретният търговец рекламираше и предлагаше услуга по изработка и монтаж на нова дограма. Беше събрал авансово суми от клиенти, като някои от тях се оплакаха и при нас. Причината е, че повече от месец след изтичането на определения в договора срок търговецът не е предприел абсолютно нищо по изпълнението на задълженията си, въпреки предплатените суми”, коментира Райков.

В хода на проверките фирмата е дала пред контролния орган различни обяснения. Например, че някои потребители не са осигурили достъп до обекта в работното време, че на други клиенти дограмата вече е монтирана и те са компенсирани, на трети пък е дадено обещание, че ще им бъдат възстановени заплатените суми. Но документи, удостоверяващи извършени действия във връзка с което и да е от тези твърдения, не са били представени.

За подобни нарушения законът предвижда санкция до 30 000 лв.

Засегнатите от прилаганата нелоялна практика потребители могат да поискат разваляне на договора с търговеца. Те имат право и да претендират за обезщетение по общия ред. Правото да се иска обезщетение се погасява в срок 5 години от влизането в сила на заповедта.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери срок | суми

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори