Експерт: Над 2000 деца се изоставят в България

Има тежка история зад всяко едно изоставане

 04.11.2018 12:00
Експерт: Над 2000 деца се изоставят в България

Има тежка история зад всяко едно изоставане. Това е практика от дълги години, но за съжаление зад всяко изоставане седят провали на системи, на общности, на семейна подкрепа. Изоставането е еднократен акт с много болка и проблеми. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Ева Жечева, експерт в Дирекция "Права на детето" към омбудсмана.

,,Над 2000 деца се изоставят в България. Върху тази цифра трябва да се работи много, да се работи за промяната'', посочи тя. ,,Всяка социална политика има своите нива на развитие. Трябва да се изгради базово ниво. Трябва подкрепа за младите майки'', добави Жечева.

,,Трудно е да разбереш майка, която подлага на такъв риск детето си. Рестриктивните мерки не могат да помогнат, ако няма и подкрепящи мерки. Но това е норма, която срещаме всеки ден. Изоставането на деца не се среща само при ромския етнос. Трябва да се научим комплексно да подкрепяме родителите. За жалост и социалната система е в недобро състоние - трябва да се инвестира финансово, трябват и човешки ресурси'', сподели още експертът. ,,На родителите е нужна чисто базова подкрепа, подкрепа от експерти най-вече. За съжаление обаче държавата не субсидира такива експерти. Всичко е доброволно и затова такива хора са много малко. Трябва да се обърне внимание на работата със семействата'', коментира по темата Спаска Петрова от сдружение "Нов път".

 

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери трябва | подкрепа | деца | всяко

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Адмирации и въпрос 04.11.2018 13:37

Проблемът е отпреди 1989 г. Случаят с русото ангелче Мария, разкрит от гръцките власти, не беше ли достатъчен да се задейства решение? И преди това дете родители тип - кукувици /психологическа квалификация/ от всякакви народности правеха същото. Кой не е сигнализирал и работил по въпроса? Каква отговорност носят безотговорните институции и родителите по сегашното законодателство?


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори