Изхвърляме 100 хиляди тона дрехи годишно

Във Франция цели 700 000 тона дрехи се изхвърлят всяка година като две трети от тях завършват пътя си на сметищата. Затова правителството реши да плаща бонуси на хората, за да поправят стари дрехи и обувки, вместо да ги заменят с нови.

 30.07.2023 12:00
Изхвърляме 100 хиляди тона дрехи годишно

Всяка година изхвърляме близо 100 000 тона дрехи. Това сочат данните на текстилния бранш у нас. Според европейските директиви страната ни трябва да подготви стратегия за по-ефективно рециклиране на дрехи и опазване на околната среда от тоновете текстилен боклук. Много от другите държави членки вече въведоха екосъобразна политика по отношение на модата.

Във Франция цели 700 000 тона дрехи се изхвърлят всяка година като две трети от тях завършват пътя си на сметищата. Затова правителството реши да плаща бонуси на хората, за да поправят стари дрехи и обувки, вместо да ги заменят с нови. Мярката тръгва от октомври като за целта са отделени 154 млн. евро. Така, ако имате счупен ток на обувка или повреден цип на дреха или чанта, ще може да поискате между 6 и 25 евро за поправка на щетите. Това ще се случва в ателиета, които са заявили участие в новата схема.

Тенденцията в България показва, че носим дрехите си все по-кратко, твърдят от Асоциация „Кръгов текстил". Експерти призоваха за законова рамка от страна на екоминистерството, която да позволи рециклирането да се случва по-лесно и ефективно. И напомниха, че до 2025 г. всички членки на ЕС трябва да въведат стратегия за разделно събиране на текстилните отпадъци.

Докато промените не станат факт, най-сигурният начин да се уверим, че старите ни дрехи няма да замърсят околната среда, е да намерим специален контейнер, в който да ги изхвърлим.

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери дрехи | тона | годишно | изхвърляме | европейските директиви

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори