Какво представлява индийският вариант на COVID-19?

"Този вариант има една мутация, която подобрява свързването на Spike протеина към клетъчния рецептор. Това го прави и по-заразен, което означава, че той се разпространява по-бързо сред населението. Проучвания сочат, че той е 200% по-заразен от оригиналния вариант на вируса от Ухан”, обясни доц. Ивайло Алексиев от НЦЗПБ.

 18.06.2021 09:38
Какво представлява индийският вариант на COVID-19?

Индийският вариант на COVID-19 вече е в България. Случаят е от месец май, но беше оповестен вчера. Това накара здравният министър д-р Кацаров да поиска обяснение от Националния център по заразни и паразитни болести каква е причината за забавянето. 

"Този вариант има една мутация, която подобрява свързването на Spike протеина към клетъчния рецептор. Това го прави и по-заразен, което означава, че той се разпространява по-бързо сред населението. Проучвания сочат, че той е 200% по-заразен от оригиналния вариант на вируса от Ухан”, обясни доц. Ивайло Алексиев от НЦЗПБ.

„Делта” вариантът е вероятно най-заразният до този момент", добавя специалистът.

„Няма данни за по-тежко протичане на болестта. Към момента се прави проучване на място, за да се установят контактните на заразеното в България лице. Трябва да проверим дали в този район не циркулира този вариант. Масовата ваксинация е единствения начин да го ограничим”, заяви доц. Алексиев.

Заразеният с индийския вариант на COVID-19 е мъж във възрастовата група 20-30 години от град Плевен. Изследван е в спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с COVID-19 и оставен за домашно лечение, без необходимост от хоспитализация. Не е декларирал пътуване в чужбина.

Източник: nova.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери България | вариант | индийски | covid-19

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори