Над 46 000 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ

В област Стара Загора по данни на РУО на първата задължителна матура се очаква да се явят 1845 зрелостници.

 18.05.2022 08:36
Над 46 000 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ

Първата задължителна матура по български език и литература се провежда днес.

46 661 души са заявили желание за участие в този изпит. В област Стара Загора по данни на РУО на първата задължителна матура се очаква да се явят 1845 зрелостници.
Вторият задължителен изпит ще се проведе на 20 май т.г. също от 8.30 ч. Очаква се на него да се явят 45 224 зрелостници, съобщиха от МОН.

Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение.

Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.
И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от „Биология и здравно образование“ и „География и икономика“. За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

От 26 май до 1 юни т.г. са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита - сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници.


 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери задължителна | матура

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Истина Мирова 18.05.2022 18:39

"Как жадно гледах в твоите очи, о, дивно хубав цвят на пролетта. Неугасимий жар на любовта как жадно чаках в тях да поличи. И как безумна бе ми радостта, кога дочух гласът ти да звучи: - Ела, изгряха твоите лучи - на щастието златний ден наста."'


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори