Мнение: Общинските болници да се приватизират

Опит за възможност за приватизиране на държавни болници бе направен от Петър Москов, но преди второ четене на законопроекта Москов оттегли текста

 04.08.2017 13:11
Мнение: Общинските болници да се приватизират

Частната инициатива би могла да е двигателя на възстановяването и развитието на общинските болници, които са в тежко финансово състояние, е мнението на председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Коментарът му бе по повод  сливането на болниците „Рокфелер“ в Петрич и „Св. Врач“ в Сандански.

„Те разчитат, че сливането ще помогне за това да се намалят разходите, но то е съпроводено с много по-трудно управление, така че не е сигурен положителният ефект“, допълни той.

Като цяло според него една от причините за влошеното финансовото състояние на общинските болници са нарасналите им разходи вследствие на изискванията в медицинските стандарти на фона на лимитираните приходи от НЗОК.

Опит за възможност за приватизиране на държавни болници бе направен от Петър Москов чрез промяна в Закона за лечебните заведения, която бе приета на първо четене от парламента. Промяната бе внесена към останалите големи промени в закона в отделна глава, но в последния момент преди гледането му. Това предизвика острата реакция на финансовия министър Владислав Горанов. Депутатите от БСП, които традиционно са против приватизацията на лечебни заведения, също реагираха срещу промяната.

Преди второ четене на законопроекта Москов оттегли текста, в който бе заложена възможността за приватизация на държавните и общинските лечебни заведения.

източник: zdrave.net

снимка: zdrave.net

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери заведения | болници | общинските

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори