Мониторинг: Проверяват стоките и услугите за новата учебна година

От началото на май до края на август КЗП е извършила около 11 000 проверки в туристически и търговски обекти

 01.09.2017 08:00
Мониторинг: Проверяват стоките и услугите за новата учебна година

От началото на месец септември Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще осъществява засилен мониторинг върху пазара на стоките и услугите, свързани с подготовката за новата учебна година. Други акценти в работата на КЗП през есента ще бъдат анализът на общите условия на застрахователните дружества, банките и финансовите институции, както и съобщенията за намаления преди празниците и подготовката за зимния туристически сезон. 

От началото на май до края на август КЗП е извършила около 11 000 проверки в туристически и търговски обекти, като е съставила близо 800 акта, съобщи председателят Димитър Маргаритов. Те са свързани както с административни нарушения, така и с нелоялни търговски практики. Най-честите нарушения в туристическите обекти (хотели, ресторанти) са заради непредоставяне на услуги, за които търговецът е поел ангажимент, или пък туристическите услуги не са отговаряли на степента на категоризация на обекта.

Забранени са 54 нелоялни практики предимно свързани с обявяването и прилагането на цените или липса в търговския обект на рекламирани в брошури артикули при провеждане на кампании за намаления и промоции.

Анализирани са 22 договора с общи условия на небанкови финансови институции, туроператори, онлайн търговци, агенции за недвижими имоти, пощенски оператори, електронни съобщителни услуги, застрахователни компании и др. 86 от клаузите са определени като неравноправни.

По темата безопасност Комисията е осъществила над 1175 инспекции, в резултат на които са съставени 65 акта за нарушения и са забранени около 25 вида опасни сезонни стоки и една услуга.

снимка: Монитор

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Стаж stz24.com


Маркери началото | туристически | търговски | услуги | нарушения | свързани

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори