Националният парк „Рила” стана на 25 години

Най-големият национален парк в България - "Рила", навършва днес 25 години. Според управата на парка популацията на много животински видове се е увеличила, а...

 24.02.2017 14:00
Националният парк „Рила” стана на 25 години

Най-големият национален парк в България - "Рила", навършва днес 25 години. Според управата на парка популацията на много животински видове се е увеличила, а биологичното разнообразие се е възстановило и е нараснало, открити са и редица нови видове, съобщи БНР.

"Рила" е едно от най-значимите и най-сигурни убежища за кафявата мечка и е дом на най-голямата популация на балканска дива коза у нас.

Знакови са Седемте Рилски езера, върховете Мусала и Мальовица, които се посещават целогодишно, каза главният експерт д-р Стефан Кирилов.

В "Рила" се опазва изключително богато биологично разнообразие, а екосистемите в националния парк са 95 на сто от естествен характер, незасегнати от човешката ръка.

Има 57 вида, които са ендемити, които се срещат само в Рила, в България или на Балканския полуостров.

При растенията например рилската иглика и популярната божествена иглика са видове, които се срещат само тук и никъде другаде по света. Има и други два вида висши растения - рилски травен и полското шапче, които също се срещат само в Рила.

 

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери България | парк | Рила | видове | Срещат

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори