Няма да има поскъпване на лекарствата

Фармацевтите настояват за защитени аптеки, тъй като все още има населени места у нас, в които няма от къде да се закупят лекарства

 09.02.2019 17:23
Няма да има поскъпване на лекарствата

Не се очаква поскъпване на лекарствата заради въвеждането на системата за верификация в аптеките. Това коментираха в Стара Загора от Българския фармацевтичен съюз.

Председателят професор Илко Гетов припомни, че системата на ценообразуване у нас е стриктно регламентирана и се контролира от държавата:

"Не може да се очаква разходите на производителите за верификацията да се отразят на цените на лекарствата. Усещането за по-високи цени се дължи на два фактора - ДДС и на по-ниската платежоспособност на населението ни", уточни проф. Гетов.

Фармацевтите настояват за защитени аптеки, тъй като все още има населени места у нас, в които няма от къде да се закупят лекарства. Около 3600 са работещите аптеки, като в 11 български общини няма аптеки, които да работят със Здравната каса. Проблем е и денонощното обслужване на пациентите в много от големите български градове.

Помощ за разкриване на аптеки може да дойде от държавата, общините или чрез публично-частно партньорство, чрез определени стимули от НЗОК. Все още очакват да бъде изработена национална аптечна карта, която да регламентира разкриването на аптеки чрез  демографски и географски критерии.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Няма | чрез | аптеки

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори