Опасно: Откриха фипронил в български яйца

Засечените количества от веществото са под животозастрашаващите нива, но са над допустимите

 14.09.2017 20:30
Опасно: Откриха фипронил в български яйца

Открити са български яйца, които са замърсени с опасното вещество фипронил. Това съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Засечените количества от веществото са под животозастрашаващите нива, но са над допустимите, предупредиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Заради замърсените яйца е затворен пакетиращия склад за яйца и три птицеферми. Хиляди яйца са под забрана за продажба, но все още има известни количества в търговската мрежа.

От Агенцията по храните уточниха, че със замърсените яйца са снабдявани основни магазини в София и околността. Властите съветват да избягваме консумацията на трите замърсени партиди. Ето кои са фирмите и регистрационните номера, които са отбелязани върху яйцата:

"Консорциум Агробизнес АД" с фермите с номера: 3BG04001 и 1BG04001 и "Агроинвест продукт" ООД ферма номер 3BG04003. Трите ферми доставят яйца в един пакетиращ център с регистрационен номер BG 0419002. Тъй като не представят достатъчно доказаемост за разделяне на партидите от трите ферми, ние сме стигнали до най-тежкото решение - да се възбранят и да се спрат и трите ферми и всички налични яйца до изясняване на случая“, каза директор на дирекция "Контрол на храните" д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните.

Така обобщено от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) предупредиха потребителите да не купуват яйца от партиди с номера 3BG04001; 1BG04001 и 3BG04003.

Не е ясно колко майонеза и сладолед с фипронил сме изяли, преди да бъдат изтеглени.

Нарушенията на фирмите са много сериозни и агенцията по храните ще сезира Прокуратурата, обясни още д-р Кулински:

„Изясняване на случая ще има тогава, когато нашите органи установят откъде се е появил този фипронил. Засега нашите съмнения са, че е пръскано с препарат, съдържащ фипронил, без той да е разрешен за такъв вид дейност. От тук нататък всички яйца ще бъдат поетапно унищожавани до доказвано на произхода на този проблем и вероятно след ден-два, когато от нашите органи дойде окончателният доклад, тъй като имаме грубо нарушение на закона, ние ще уведомим и съответните органи на прокуратурата. Засега до изясняване на случая и трите ферми няма да реализират нито едно яйце на пазара“, посочи той.

Опасност за живота и здравето ни няма, но е желателно да избегнем консумацията на заразени яйца. Внимателни трябва да сравним номера върху черупката на яйцата с оповестените три регистрационни номера. Информация можете да откриете на сайта на земеделското министерство, както и на интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните.

Скандалът с веществото фипронил избухна в Западна Европа в началото на миналия месец. Замърсените с опасното вещество пратки достигнаха и до България.

Фипронилът е вещество, използвано в борбата срещу бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация то може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Към момента няма данни за пострадали хора от употреба на продукти, които са замърсени с фипронил.

 

Източник: Дарик

Снимка:  Thinkstock/Getty Images

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери безопасност | яйца | ферми | фипронил

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори