Опасно: Мъртво вълнение по Черноморието следващите дни

Опасно мъртво вълнение се очаква в следващите няколко дни по родното Черноморие, съобщават от БЧК Варна

 09.08.2017 18:00
Опасно: Мъртво вълнение по Черноморието следващите дни

Опасно мъртво вълнение се очаква в следващите няколко дни по родното Черноморие, съобщават от БЧК Варна. Спасителите предупреждават, че в следващите дни морето е най-опасно и трябва да сме много внимателни.

Въпреки черната хроника всяка година в началото на август, туристите пренебрегват забраната за влизане във водата. Плажуващите като цяло са уверени, че знаят какво да правят когато морето е бурно и има мъртво вълнение. Още в първите дни на месец август морето става опасно, защото тогава започва така нареченото мъртво вълнение. От НИМХ обясняват, че предпоставките за него вече са налице - от няколко дни има постоянен вятър от север-североизток, което е предпоставка за голяма дължина на вълната.

Мъртвото вълнение не винаги се вижда с просто око. Наглед морето може да изглежда спокойно. След като е имало силен вятър няколко дни, се получава отразена вълна, която копае ями. Тя ги свързва и се получава нещо като подводна река, обясняват спасители.

Мъртвото вълнение се усеща по това, че когато тръгнем да излизаме от водата, тя ни връща обратно. Мъртвото вълнение (течение), или, както го наричат, rip current, е едно от най-опасните явления в морето и океана.

Как да реагираме ако попаднем в мъртво вълнение?

1.Да не се паникьосваме

Като се поддадем на паниката, ние се ръководим от инстинкта за самосъхранение, а не от разумни разсъждения.

2.Да пазим силите си!

Да плуваме не към брега, а настрани, т.е. успоредно на брега

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери няколко | следващите | морето | мъртво | вълнение | Мъртвото

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори