Предложение: Младите водачи да не шофират без придружител между 22.00 и 6.00 ч. сутринта

Нов водач, придобил правоспособност за управление на МПС от категория В или В1, през първите шест месеца може да управлява автомобили с мощност до 50 kW

 28.01.2019 08:41
Предложение: Младите водачи да не шофират без придружител между 22.00 и 6.00 ч. сутринта

Кандидат-шофьорите ще решават тестове, а поведението и възприятията им ще се проверяват чрез видеоклипове по време на теоретичния изпит за книжка. Практическият изпит ще се провежда на полигон, както и по пътища в и извън населените места. Това е една от промените, които са записани в проекта за нов Закон за водачите на моторни превозни средства, който е публикуван за обществено обсъждане.

Теоретичният изпит обхваща проверка на знанията на кандидата за правилата за движение по пътищата; устройството на превозното средство, повреди, оборудване, безопасно слизане и качване; основни понятия за пътя и основни характеристики на различните видове пътища; основните принципи за спазване на дистанция, спирачен път и поведението на превозното средство при различни метеорологични и пътни условия; рискови фактори за шофирането, свързани с пътните условия и най-вече при промяна на времето или смяната на деня и нощта; общите правила и изисквания по отношение на необходимите документи за управление на моторно превозно средство, поведение при пътнотранспортно произшествие и оказване на първа долекарска помощ на пострадалите и др.

При практическия изпит ще се проверяват и оценяват поведението, способностите и уменията на кандидата по отношение на използването на защитно облекло за категориите, за които се изисква; подготовката и техническата проверка на превозното средство; спазването на правилата за движение при управление; извършването на безопасни маневри при управление; възприемането на опасностите по пътя, реакциите на кандидата, както и поведението му спрямо другите участници в движението и др.

Нов водач, придобил правоспособност за управление на МПС от категория В или В1, през първите шест месеца може да управлява автомобили с мощност до 50 kW. Ако возилото е с по-голяма мощност - може да шофира само с придружител, който има поне 5 години стаж за категориите В1 или В. На младите водачи се забранява също да карат между 22.00 и 6.00 ч. сутринта без придружител.

Изисквания има и за придружителя - той не може да е употребил наркотици или да е с над 0,5 промила алкохол, не трябва да е бил наказван с лишаване от правоуправление в последните 5 години.

 

снимка: ThinkStock/Getty Images

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери изпит | шофиране | млади водачи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори