Природозащитници: Строежи върху дюните може, хавлии не може!

 23.02.2019 12:00
Природозащитници: Строежи върху дюните може, хавлии не може!

Подновената работа върху закона за черноморското крайбрежие, с който се предлагат абсурдни глоби за поставяне на хавлия върху дюна, отново предизвика критики от природозащитни организации.

На фона на скандалите, със строежи и разрушени дюни от последния месец, мерките, които предлага Министерството на туризма са несериозни. От всички дюни, 70% са частни. От тях 55% са застроени или предстои да се застроят. Излиза, че е по-лесно да си излееш бетона върху дюните, отколкото да си разпънеш хавлията", каза пред Нова телевизия Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие".

Отрицателно становище по закона са изпратили и от сдружението „Да запазим Корал". Председателят на организацията Атанас Русев коментира пред Радио Бургас, че одобрените промени са еднолично предложение на министър Николина Ангелкова. Хотели върху дюните може, а хавлия и чадър не може, възмущават си и жители на Бургас. По официални данни 4500 дка е общата територия на пясъчните дюни по морето, 3272 дка от тях попадат в частни имоти, каза още Атанас Русев. Проблеми с промените виждат и концесионерите на плажове. „Ще има табели и охрана навсякъде. Има хора обаче, които не се съобразяват с правилата. Няма как да ги накараме на сила. Нямаме правомощия, за да налагаме санкция. Вероятно ще потърсим съдействие от общината", допълни Илиян Иванов, управител на плаж Несебър-Юг.

 

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери дюни | дюните

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори