Рекордно голяма листа на чакащи за трансплатация на бъбрек

В България за донор чакат 1100 души

 12.03.2019 12:00
Рекордно голяма листа на чакащи за трансплатация на бъбрек

Рекордно голяма е листата на чакащи за трансплатация на бъбрек. Кога ще има национална програма за донорство? В България за донор чакат 1100 души, а поне 8000 са на хемодиализа.

През годините пътят е трънлив, а борбата е голяма във всички посоки. Първо обществото да се подготви за този вид дейност, църквата, чисто медицински това е една пионерска дейност, която няма как от самото начало да тръгне по възможно най-гладкия път. Това заяви началникът на клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска"доц. Марин Георгиев в ефира на Нова телевизия. Пикът на трансплантациите в България е 1999 година, когато са направени близо 100.

Доц. Георгиев обясни, че са необходими редица изследвания, за да се определи потенциален донор, а липсва и достатъчно финансиране. Това е един денонощен труд на много хора, за да се подаде един донор в продължение на понякога повече от 72 часа. Това обаче не се финансира. Не е привлекателна тази дейност, обясни той. По думите му, според наредба, директорите на болници могат да дадат до 20% за допълнително материално стимулиране. "Става една сума, която, когато се разпредели, се получават жълти стотинки", поясни доц. Георгиев.

Според ръководителят на катедрата по урология в Медицински университет в София доц. Красимир Янев основна част от проблема е липсата на организация. Проблемът не е в хората. Той е в организация. Всичко е кампанийно.

 

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери България | дейност | голяма | Това | Георгиев | донор

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори