Българинът по-богат от Германеца или така излиза

Можем ли като потребители да открием спекула на пазара на храните?

 21.11.2018 16:34
Българинът по-богат от Германеца или така излиза

Дори да успяваме да открием спекула на цените на храните от първа необходимост, то твърде рядко успяваме да проследим, от къде идва разлика. Обикновено, по веригата на производители-доставчици-крайни прекупвачи никой не е виновен за вдигането на цените, а всеки обвинява другия. На нас, обаче, ни направи впечатление едно сравнение на "Движение България на Гражданите", което те публикуваха във Фейсбук.

Сравнителна таблица

Според това изследване в България плащаме значително повече за ориз, масло и олио, отколкото струват в Германия. Освен по тези три продукта, съвсем скоро се очаква да задминем германците и по останалите стоки от първа необходимост, за които към момента плащаме наравно с тях. Разбира се, тук няма как да подминем разликите!

Веднъж в качеството на стоките, като за голяма част от тях излезе изследване, което доказа, че тук, в България си хапваме, например шоколад, който в Германия има съвсем други качества. От друга страна, често можем да видим в магазинната мрежа, че същият шоколад е по-скъп от този в Германия, за да достигнем до следващият въпрос, защо при средни възнаграждения, които гонят 7 пъти разлика в полза на западняците, тук плащаме по-скъпо? Ние, определено не сме най-добрите икономисти, за да отговорим на такъв въпрос, но от протестите, които явно не са само за горивата, изглежда, че трябва да бъдем добри политолози, за да разберем и отговорим на подобен въпрос.

 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери България | Германия | храните | месо | потребители | цените | стотинки | плащаме | свинското | спекула

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Парадокси 22.11.2018 09:59

Освен да поискаме разбивка и на цените на хранителните продукти подобно на тази за бензина? Размерът на доходите е друга тема, също болезнена и оспорвана в Тристранката.


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори