Светещ кръст над Кюстендил

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството и кръстът като символ на кръговрат, цикличност и възкресение.

 03.05.2024 19:11
Светещ кръст над Кюстендил

От миналата вечер над Кюстендил в тъмното свети кръстът, потопен преди повече от година в язовир край с. Горна Гращица. Той е дело на кюстендилския художник Евгени Серафимов, а концепцията на проекта, наречен "Изкуство без въглероден отпечатък",  беше вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето и намаляването на питейната вода в глобален мащаб.

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството и кръстът като символ на кръговрат, цикличност и възкресение. Ледени късове от водния басейн бяха подредени в предварително изработена метална конструкция, която държи скулптурата. След създаването й, на мястото се състоя и фотографски пленер, резултатите от който бяха показани в изложба.

Заедно с местното сдружение Партньори "Кюстендил", между облаците и дъжда, авторите на проекта миналата вечер успяха да покрият кръста с няколкостотин лампички, за да светне. "Той ще продължи да свети всяка нощ занапред като едно хубаво послание над Кюстендил и ще свети с енергията на слънцето, събрана през деня", разказа Серафимов.

Източник и снимка: БНР

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Свети | проекта | Кюстендил | кръстът

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори