Празнуваме Богоявление

Смята се, че това е денят, в който Свети Йордан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

 06.01.2024 08:00
Празнуваме Богоявление

Днес православната църква отбелязва Богоявление или Йордановден - един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. 

Смята се, че това е денят, в който Свети Йордан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан. 

След извършеното тайнство хората с очите си видели от небето да се спуска бял гълъб, който кацнал на рамото на Христос и който е символ на триединството - Отца, Дух и Сина.

Празникът има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С празника се слага край и на така наречените „мръсни дни”.

Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

Имен ден празнуват: Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

Снимка: агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Йордан | Така | Христос | река | водите

Времето в сряда
17.04.2024 08:52

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори