13 са спящите мечки в парк "Белица", в старозагорския зоопарк на зимен сън се отдаде Диана

Събитието бе насочено към студенти, преподаватели и ученици, както и към всички, които се интересуват от темата.

 05.12.2023 14:33
13 са спящите мечки в парк "Белица", в старозагорския зоопарк на зимен сън се отдаде Диана

Открита лекция „Да заспиш или да не заспиш?! – особености при хибернацията на кафявата мечка организираха Зоопарк Стара Загора, Тракийски университет и Парк за мечки „Белица".

Събитието бе насочено към студенти, преподаватели и ученици, както и към всички, които се интересуват от темата. Лекцията се проведе в конферентната зала на Академичен информационен център на Тракийския университет в Стара Загора.

„С тази съвместна инициатива поставяме основите на едно ценно и значимо партньорство с Парк за мечки „Белица" и надграждаме ползотворната ни работа с Тракийския университет", каза в началото ръководителят на Зоопарк Стара Загора д-р Ивелина Илиева, като благодари за оказаното съдействие при организиране на проявата.

Хибернацията или зимeн сън е еволюционна адаптация за оцеляване при неблагоприятните условия на средата, обясни пред stz24.com Янков Янков, биолог в старозагорския зоопарк и докторант в Аграрния факултет на Тракийски университет. Сред акцентите, които той представи по време на лекцията е този, свързан с любопитния факт, че мечката е единственият известен до сега бозайник, който ражда по време на зимния си сън, когато е нейният неактивен период. 

По думите на Калина Вълчанова, ръководител на животните и съоръженията в Парк за мечки "Белица", науката трябва да търси още много отговори по отношение на процеса на хибернация. 

"Това е един естествен процес, който се случва. По време на зимния сън мечтите преживяват периода, в който има липса на храна в природата, но организмът на тези животни се развива така, че това да е периодът, в който те да се възстановяват. Когато се събудят забелязваме, че някои от техните здравословни проблеми са преодолени. Продължава да се проучва целият процес на зимния сън", сподели Вълчанова. Тя разказа, че в парка в момента мечките са 17. 13 вече спят своя зимен сън, останалите, които са по-млади, ще ги последват всеки момент.

В Зоопарка в Стара Загора само мечката Диана се е отдала на зимен сън, както направи и през миналата година, довериха от зооградината.


 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | парк | зоопарк | Диана | мечки | Белица | 13 са спящите мечки | Парк за мечки "Белица" | в старозагорския зоопарк | зимен сън се отдаде | събитието бе насочено

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори